Materialele care apar pe acest blog aparţin autorului şi nu se pot reproduce fără acordul acestuia. Toate textele expuse pe acest site sunt protejate, potrivit Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Proprietarul acestui blog îşi rezervă dreptul de a acţiona în instanţă orice abatere. Blogul funcţionează în condiţii normale cu Mozilla Firefox si Crome.


marți, 20 octombrie 2009

Cum sunt romanii?



Despre un popor putem spune ca turisti, ca straini ca este “un popor de oameni calzi” sau “oameni reci”. Englezii, nemtii, nordicii cica ar fi ai naibii de reci, balcanicii cica ar fi calzi. Totul consta de fapt in educatia ce caracterizeaza poporul acela, educatie, cultura care se formeaza in timp, are la baza o istorie, o traditie. Despre unele popoare se zice ca aparent par primitoare (asta daca esti turist de o saptamana-doua) dar daca stai sa ii cunosti mai bine oamenii ajungi sa vezi k nu era decat o masca. Orice natie e primitoare atata timp cat are de castigat de pe urma ta (turistii apar ca ciupercile dupa ploaie, tre sa fim gazde bune, sa facem impresie placuta prin ospitalitate, sa mai vina, sa ne laude la cunostinte, sa crestem in ochii lor si implicit sa crestem noi in ochii nostrii).

Nu tocmai despre asta vroiam sa vorbesc. Cum sunt romanii ? Ah, balcanici, foarte calzi, foarte primitori, o placere sa stai de vorba cu ei cu o farfurie de sarmalute in fata si o tuica fiarta..sau cu un mic si o bere, cum preferati. Nu zau ? Hai sa deschidem ochii mai bine …
In Romania poti fi jefuit ziua in amiaza mare si nimeni sa nu sara pentru tine, poti fi batut in plina strada fara motiv de un betiv dement, poti sa ai ghinionul sa lesini si sa cazi pe strada si nimeni sa nu se uite la tine,. ba chiar sa apara supozitii de genul « eh, un drogat ». Nu zic ca nu exista si oameni de omenie care ar sari pentru tine, ma refer la marea majoritate a romanilor, la atitudinea noastra..

Am asistat acum cativa ani la un jaf in Parcul Tineretului in plina zi. Eram cu o prietena si ne plimbam linistite pe aleea principala bucurandu-ne de ziua frumoasa de vara, neinchipuindu-ne ca ne punem viata in pericol umbland prin parc la ora 15 cand soarele era sus pe cer. Plimbandu-ne linistite, vedem in fata noastra, pe principala o ditamai gasca (zeci daca nu sute de insi, nu exagerez ! sociologic vorbind nu pot sa-i incadrez in vreo etnie, clasa sociala sau sa dau vreun procentaj din punct de vedere al sexelor lor, ideea e ca erau adolescenti daca ma intrebi de categoria de varsta), auzim harmalaie dar nici nu ne imaginam ce se intampla de fapt..Se apropie de noi intreaga gasca din care trei fete (frustrate probabil pentru sexul oral primit importriva vointei lor de la varste precoce-nah ca vorbesc in termeni academici) ne ataca. Primim fara motiv cate un sut in fund, sar sa atac, dau o palma si observ cu stupoare comportamentul primitiv din clan- ele erau cele care atacau (3 fete vai de ele, incarcate cu mult tupeu) iar restul de cateva zeci de insi tineau galerie, nimeni nu se baga, priveau doar foarte incantati de show. Am scapat slava Domnului fara echimoze, rani si alte vatamari corporale si cu niciun bun personal lipsa, asta dupa ce le-am aruncat niste vorbe dulci cu tinta spre organele genitale ale mamelor lor. Socate pornim mai departe in parc si intalnim trei fete (victime pe buna dreptate) plangand, una era batuta mar si-mi arata portofelul gol, alteia i se furase mobilul si i se rupsesera hainele. Erau ingrozite efectiv ! N-am inchis ochii si am luat-o pe o alee laturalnica sunand la politie.
O tanti plictisita de la 112 ne intampina cu calm pe fir, ii povestim ce s-a intamplat, ii dam datele noastre, eram minore pe atunci…are dubii daca sa ne creada sau nu, in final ne crede. Ne mai plimbam juma de ora prin parc si cand iesim vedem un « militian « luand o declaratie la intrarea in parc. Probabil era deja prea tarziu.

Astazi o foarte buna prietena mi-a marturisit cum ea impreuna cu o alta fata pe care a cunoscut-o ulterior pe CFR a fost agresata verbal de un betiv in tren si ca are de umblat sa dea niste declaratii la politie impotriva lui. Daca ar fi fost doar ea cu fata si betivul intr-un compartiment as fi inteles sa nu se fi bagat nimeni, dar e strigator la cer ca nu era tren cu compartimente si ca niciun alt pasager nu s-a bagat, ba, mai mult, cativa barbati radeau in hohote la replicile josnice ale betivului (cat de frustrat sa fii sa te iei de o necunoscuta din tren doar pentru ca nu-ti place fata ei si s-o faci « curva » si alte vorbe de genul, apoi enervat de faptul ca esti ignorat sa-i torni o sticla de suc in cap ?!). Poate ti-e teama sa iei apararea victimei (desi ar fi fost mai multi barbati impotriva unuia in stare de ebrietate si nu-i costa nimic !) dar sa razi in timp ce o domnisoara nevinovata, finuta chiar este umilita mi se pare o lipsa de…nu, nu a celor 7 ani de acasa..O LIPSA DE OMENIE !
In tara asta nimeni nu se baga pentru tine, fiecare e pe cont propriu, fiecare tre sa se descurce singur, nu suntem o comunitate (decat teoretic), poti fi omorat in bataie in plina strada si lumea sa se uite nemiscata in cautare de adrenalina. Vecina de la 7 e zilnic batuta mar de barbatul ei, ca si inca cateva mii de femei, vecinii nu zic nimic.

Stii ca ignoranta inseamna COMPLICITATE ? Ca platesti sau nu pentru acest soi de complicitate asta conteaza mai putin, e vorba de moralitate ! Ti-e frica sa te bagi personal ?Bine…De-aia platim impozite si taxe…ca 112 sa-si faca datoria, e un telefon gratuit, te doare mana ? Nu…esti doar indiferent, te poti numi om ?
Paradoxal suntem un popor crestin. Cat de crestin ?
Stii unde e buba ? …hmm..sunt mai multe…un ciorchin de bube…

1.-lipsa de profesionalism, cum zice si Mircea Badea si indiferenta romanilor…Suni la 112 si pana vine salvarea dai ochii peste cap, faptul ca multi « fac pisu » pe autoritatea politiei si continua sa-si cafteasca nevasta, TEORETIC exista autoritati care sa aiba grija de femeile agresate de soti, de copiii abuzati, de cei ce dorm pe strada dar PRACTIC nu se ajunge sa se rezolve lucrurile pentru ca nu vrem, suntem un popor indiferent. Daca vrei sa ajungi undeva tre sa dai o spaga, daca nu te invarti ca idiotu’ o zi intreaga si nu rezolvi mare branza.

2.-educatia, frate…cultura. Sunt natii care baga mult mai mult alcool in sange si nu exista violenta domestica ca la noi. Mare pacat caci noi, romanii daca aruncam o privire in trecut, la istoria noastra observam ca suntem un popor care a avut anumite valori, din pacate suntem inraiti de frustrarea postceausista.

3.- cei care ne conduc haotic si ne reprezinta totodata (ultimii 5 ani si-au spus cuvantul), toti se bat pe ciolan si au propriul interes, baga tara in criza ca sa am o scuza pentru sticla primita in cap in plina strada, in plina zi. Clar ajungi in situatia in care lupti pentru tine, nu mai ai timp de altul. Certuri, scandaluri, nonvalori promovate, egoism, faptul ca unii profita de statutul si fuctia lor pentru a-si promova fiica mai mica si inculta si nu recunosc intentia. Cand scandalurile se tin lant un om inteligent s-ar retrage, la noi tupeul creste mai mult.

Nu stiu concret cauza pentru care suntem un popor de oameni rai dincolo de aparente (mai exista si oameni buni, ma repet..dar vorbesc la nivel de popor )..cred doar ca toate lucrurile mai sus mentionate ne influenteaza negativ. Sper sa ne revenim…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu