Materialele care apar pe acest blog aparţin autorului şi nu se pot reproduce fără acordul acestuia. Toate textele expuse pe acest site sunt protejate, potrivit Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Proprietarul acestui blog îşi rezervă dreptul de a acţiona în instanţă orice abatere. Blogul funcţionează în condiţii normale cu Mozilla Firefox si Crome.


marți, 1 noiembrie 2011

Oameni in pas cu tehnologia

A fi in pas cu tehnologia a devenit din ce in ce mai necesar, obligatoriu chiar. Daca inainte era un moft pentru cei de la casele mai mari, acum este ceva general valabil, indiferent de statutul intelectual, social etc. Aseara spre exemplu, urmarind un reportaj tv despre geo catcheri (cautatori de comori, hobby ce a luat nastere prin anul 2000 si care consta in a cauta o cutie prin oras/prin padure/prin pustiu pe baza unor indicii primite si, odata ce ai gasit-o a o deschide si a "interschimba" un obiect de acolo cu altul nou, adus de tine, a te semna si...mission completed) am ramas putin perplexa ca acesti oameni se folosesc chiar si prin oras de GPS. Munca pare simplificata astfel, isi pierde din farmec. Mi se parea mult mai misterioasa cautarea pe care o vedeam eu in filme/desene animate cand eram mica si care se baza doar pe o harta, niste puncte de interes, niste indicii pe parcurs si........... "marele X". Poate e doar o parere. Poate cei care sunt uimiti ca mi-am luat telefon care n-are sistem de operare spun ca n-am haz, m-am pierdut in timp (by the way, umbla pe net o poza cu un mesaj ceva in genul "sunt singurul care are senzatia ca din 1990 pana acum au trecut 10 ani?". Ciudat, parca nu-mi vine sa cred ca au trecut aproape 22).
Personal ma exaspereaza situatia cand ies in oras, ne asezam confortabil la un local si cineva il intreaba pe chelner daca are wireless si care e parola. Nu e un nume de cocktail wirelessul asta, stim cu totii. Apoi...exista situatii cand in incercarea de a conversa cu ei, grupurile de baieti par a se tachina si lua la intrecere in a-si arata unii altora noile aplicatii/gadgeturi de pe mobil, in a se conecta la wireless, a depasi un anumit scor la nu-stiu-ce joc si a updata locatia unde se afla pe facebook. Opriti porcariile alea si hai sa socializam si noi, natural! Ok. Ai vazut ultimul episod din RObotzi? Oh, nu, not again. Niciodata nu simt ca am baut suficient de mult sa pot rade la ei. Altceva? Ce ati mai facut? Mmm..mai nimic. Ca in reclama cu constipata.
Prietenul meu se lauda ca vinde ochelari video (ti-i pui la ochi si vezi un film, si nu la tv/pc/cinema ci direct in fata ochilor), baterie solara pt telefoane pe Android si alte chinezarii pe care personal le consider inutile si...cam moft. Acum. Nu stiu daca voi mai afirma acelasi lucru si peste juma de an, un an, doi, trei.
A fi conservator in limite normale nu e un lucru rau. Cu toate acestea sunt domenii/meserii in care trebuie sa fi cat de cat in pas cu tehnologia, de exemplu ca profesor. Daca te limitezi la modul de predare de acum 10 ani e de rau.

Astazi, in timp ce trebaluiam prin casa mi-am amintit de profa mea de chimie din liceu si m-a pufnit rasul. Lucrurile se intamplau prin anii 2005-2006-2007.Tin minte ca din cand in cand ne mai punea si casete video cu filme educationale de pe vremea lu Ceasca, din anii 70-80, naiba stie. Sonorizarea era foarte proasta, de vazut se vedea blurrat parca, toata atmosfera era sobra, niste doamne foarte serioase, silitoare si cuminti tineau eprubete in mana si faceau experimente. Dupa toate acestea ni se aratau moleculele respective, legaturile de carbon ca sa intelegem mai bine reactiile. Coloana sonora polifonica si parca ireala iti facea pielea de gaina, ti se ridica parul pe tine, te panica. Sunetul parca tremura, iti spargea timpanul, in dulcele stil al industriei filmelor de pe vremea aia, in genul coloanei sonore din filmul Baltagul, cand Vitoria ii gaseste cadavrul lui Nichifor in rapa. Noi nu puteam decat sa radem de sonorul terifiant raportat la chestiunile "inofensive" de ni se aratau. Nu parea sa vina apocalipsa de la un singur precipitat alb-galbui. Profa, vazandu-ne atat de "ignoranti" ne lua la rost si ne ameninta ca ne da 3(trei) daca mai radem "aiurea in tramvai" si ca ne trimite "la plimbare in Cismigiu" (Col. Nat.Gheorghe Lazar for the winners!). Daca ne plangeam ca nu am inteles pentru ca nu se auzea bine evident ca noi si nestiinta noastra eram de vina. O citez pe o alta profa, in clipele cand elevii radeau la ora: "Daca va aratam filme cu Stan si Bran va mai intelegeam sa radeti". D`apai doamna, indivizii aia doi, de-a dreptul foarte haiosi, clasici, sunt de pe cand era bunica fata mare. Vrei umor sec, britanic, contemporan si la fel de popular? Aminteai de Mr. Bean macar.
In timp ce unii sunt mai conservatori, la granita demodatului, altii se sparg in figuri. Tare perplexa am ramas cand prietenul meu mi-a spus ca l-a sunat disperata sora lui mai mica (9 anisori, clasa a 2-a) rugandu-l sa o lase la laptop si intrebandu-l daca i-a vazut cd-ul (sau dvd-ul?) de religie. Religie? am intrebat. Da, mi s-a raspuns. Ce pretentii pot avea unii profesori, ce mana in mana sunt cu cei care produc acele cd-uri/reviste care neavand vanzare apeleaza la sireticuri, mituiri cu note de 10(zece) sau (mai rau) le baga pe gat scolarilor din ciclul primar ca nu au incotro! Si "pe vremea mea" veneau profesorii cu fel de fel de reviste ("Terra", "Planeta albastra") dar alea macar erau interesante, invatai ceva din ele, nu ti le baga nimeni pe nas (nu era material obligatoriu la ora) si nu se gaseau pe piata. As mai avea unele lucruri de spus despre "ceea ce e in programa" VS "ce vrea profesorul habotnic sa predea la ora mai sus mentionata" dar prefer sa nu discut despre asta acum, aici. Situatia asta este la polul opus, prefer sa ma uit la video-urile de chimie de pe vremea lu` mama.
Cum e bine sa fii? Cred totusi ca trebuie sa ne pastram o doza de conservatorism, fara a ne plafona si a ramane demodati, trebuie sa fim cat de cat receptivi la nou dar sa nu lasam "noul" (a se intelege "tehnologia") sa ne ocupe tot timpul, sa ne transforme in niste sclavi si sa stim cand sa-i spunem STOP si sa fugim liberi pe campii. Power: OFF. Flower power: ON!

Un comentariu:

  1. Personal nu pot fi nici impotriva tehnologiei, dar nu aprob nici excesul, si prin asta ma refer(in concordanta cu postarea) la a updata locatia unde se afla pe facebook. Chiar faceam misto cu cineva recent ca este o metoda ideala de a afla pe unde umbla persoanele mincinoase in realitate, dar totusi, mi se pare ridicol, prefer de 100 de ori sa povestesc cuiva verbal ce am mai facut si pe unde am mai fost decat sa dau un update ca am fost la Music Rooms sau ca am ajuns pe la Romana.

    Nu spun ca nu e util internetul, Gps-ul (doamne ajuta ca numai aceasta bucatica de tehnologie ma scapat de multe probleme).
    Dar este util , din unele puncte de vedere.
    Nu suntem in Vietnam sa ne uitam pe geam si sa vedem cum va fi vremea pe ziua respectiva (Good Morning Vietnam Quote:"
    -How will the heather be Bob?
    -You have a window? Open it. The weather is going to be shitty in the evening, it's going to continue shitty in the afternoon and it will be shitty at night."
    Ca o concluzie, vreau sa spun ca este bine sa fii la curent cu tehnologia , dar este la fel de bine sa spui stop. Cel mai bun exemplu este cand mergi la mare. NU LUA LAPTOPUL. Vrei sa stii ce e nou? Aplica metodele vechi, cumpara un ziar, suna pe cineva.

    RăspundețiȘtergere