Materialele care apar pe acest blog aparţin autorului şi nu se pot reproduce fără acordul acestuia. Toate textele expuse pe acest site sunt protejate, potrivit Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Proprietarul acestui blog îşi rezervă dreptul de a acţiona în instanţă orice abatere. Blogul funcţionează în condiţii normale cu Mozilla Firefox si Crome.


miercuri, 17 august 2011

Despre moralitate si cumintenie

Mi-era nespus de dor sa scriu, se adunasera prea multe intamplari, idei crete si pitici pe creier ca sa n-o fac...ah, si m-a mai solicitat si "publicul" (doar ala care imi intelege sarcasmul, evident).
Descopar ca in jurul meu co-exista lumi si epoci diferite celei in care traiesc eu, care se ciocnesc de mine. ...nu exagerat, cam ca niste bobarnaci stresanti dar suficient cat sa ma lase uimita.
Iata cum incepe povestea unei interactiuni cu o mentalitate din secolul 19 (nascuta de fapt prin anii `50), de la tara...in urbea Bucurestilor anului 2011.
Intr-o frumoasa zi de primavara, a prosperului an 2011, o epoca de altfel hi-tech si a oamenilor independenti si open-minded, am plecat pe ulita in jos, printre blocurile argintii, la pravalie. Acolo, dupa ce am dat binetele tuturor celor prezenti, am fost abordata de o cunostinta veche, o duduie focoasa in adancul sufletului, de vreo 50 si ceva de ani, care, dupa cele auzite, pare a-si fi regasit fericirea spre finele tineretii numarul 2 . Dupa o viata de singuratate post-divort si-a gasit alinare menopauzei in bratele unui cavaler insurat si cu copii acasa. Nimic anormal pana aici. Sau.....?
Imbratisari si zambete. Long time no see. Depanari de amintiri de pe vremea cand ne-am vazut ultima oara..si...clasica barfa. Ce mai face Cutare, Cutarita, Cutarescu, Cutaricescu? Ce mai face mami/fratele/nepotii etc. Cum merge cu scoala? Ai terminat? Puuuuunct. Fara prea multe detalii care oricum raman amintite doar in CV (nu ca nu i le-as fi spus, dar duduia parea total neinteresata de aceste aspecte care albesc firele de par din cap, iti fac cearcane si riduri si tocesc neuronii), fara prea multe intrebari pe latura profesionala, planuri de viitor, bussiness stuff.  Nah, nu e nevoie. Ne pensionam cu totii medical cu o bulina, o maslina duse la doctor si asteptam pensia. Lene mare si acatiste tuturor socialistilor.
Trecem la a doua serie de intrebari...Stiti voi, cum era in oracolele de pe timpurile noastre. Esti pregatit sa trecem la intrebari mai serioase? Alea erau de-a dreptul porno pentru varsta noastra si alea starneau cu adevarat curiozitatea satului...ca doar oracolul trecea din mana in mana pana in fund la doamna si toata lumea afla de cine ii place lu Cutareasca, panarama de Cutareasca, fir-ar coasta ei...
Te-ai maritat? Nu, am 22 de ani, asta planuiesc sa fac pe la 30. Copii ai? (sta putin pe ganduri si se gandeste ca daca am raspuns cu NU la prima intrebare, algoritmul se incheie si raspunsul este NU si la intrebarea numarul 2..stiti voi, ca la info: IF MARITISH=1 THEN BORAC:=1 OR BORAC:=0... si, in fine: IF MARITISH=0 THEN BORAC:=0???). Ii raspund ca NU, nu vreau sa ma gandesc ce depravata as fi fost daca as fi raspuns cu NU la prima intrebare si cu DA la a doua. Stau pe ganduri un moment cu ochiul stang zbatandu-mi-se ca lui Scrat la vederea ghindei si cuget: oare chiar atat de prioritare, de viata si de moarte sunt chestiile astea in momentul de fata? Oare un copil n-are nevoie de un echilibru financiar, un trai cel putin decent, de o educatie pe masura de la niste parinti educati pe masura? Si astea de unde le are? Nu din ceea ce ar fi trebuit sa raspund la seria 1 de intrebari???? Deh..mentalitati diferite, piramida diferita a valorilor, conceptii diferite de viata, tipice femeii de secol 19 de la tara...dar sa trecem peste asta.
Daca la primele 2 serii de intrebari am raspuns cu chiu cu vai...ultima serie de intrebari m-a lasat cam in pom.
Ai prieten? DA. E la facultate? DA (fara detalii, ce face, ce drege). E cuminte? (am ramas un pic perplexa, m-am gandit ca isi asculta parintii, nu fuge de acasa, nu fura, nu se bate, nu bea decat la ocazii, nu fumeaza decat pana la7 tigari pe zi, nu consuma etnobotanice, nu se drogheaza, nu asculta Justin Bieber si nici Inna deci....DA, e cuminte). Imi zambeste. Ma mai intreaba daca ne intelegem si alte treburi aieste...apoi vine intrebarea de baraj: SUNTETI CUMINTI? Din nou am ramas perplexa si in fata ochilor mei a aparut holograma cu tabelul cu chestii de bifat:
-ne ascultam parintii: OK;
-nu fugim de acasa: OK;
-nu furam: OK;
-nu bem/nu ne facem muci si dormim prin santuri: OK;
-nu participam la batai, lupte intre clanuri, camatari etc, nu aparem la stirile de la ora 5: OK
-nu fumam: PARTIAL OK;
-nu consumam etnobotanice: OK;
-nu ne drogam: OK;
-nu ascultam manele, Justin Bieber si nici Inna (asta ar fi fost clar fara leac): OK;
= > deci suntem cuminti.
S-a uitat la mine bizar si mi-a zambit pervers. Atunci m-am prins. Avem definitii diferite pentru cumintenie.

In gandul meu...Tu, cucoana, esti CUMINTE? Stii dumneata, domnul acela de te asteapta cu camasa apretata frumos de nevasta, descheiata la primii doi nasturi si pe care il asteapta fii-su acasa sa-l ajute la teme...

3 comentarii:

  1. mda...clar nu sunteti cuminti in viziunea ei =)))))))

    RăspundețiȘtergere
  2. -nu injuram
    -nu chiulim
    -nu lipsim de acasa
    -NU FACEM SEX!!! o_0

    ..... greu... e greu.

    RăspundețiȘtergere
  3. Acum ceva timp cand am vb si eu un pic cu o fosta profesoara din liceu ma asteptam si eu,cum ar fi fost firesc,la niste intrebari de genul: "cu ce te mai ocupi?in ce domeniu?ti-ai luat casa?cum merg afacerile?ce planuri de viitor ai? .....etc"......si cand colo ma trezesc cu o singura intrebare de la ea,una singura,intrebarea a fost "cand te casatoresti?"....raspunsul meu a fost ceva de genul "cand or zbura porcii"....ma doare capul! chiar nu gasea la momentul respectiv o intrebare mai buna de pus unei foste eleve cu care nu a mai vb demult? si chiar nu isi dadea seama ca un raspuns pozitiv la intrebarea asta depindea in primul rand de cat de pozitive erau raspunsurile la primul gen de intrebari pe care a cam uitat sa mi le puna......

    RăspundețiȘtergere