Materialele care apar pe acest blog aparţin autorului şi nu se pot reproduce fără acordul acestuia. Toate textele expuse pe acest site sunt protejate, potrivit Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Proprietarul acestui blog îşi rezervă dreptul de a acţiona în instanţă orice abatere. Blogul funcţionează în condiţii normale cu Mozilla Firefox si Crome.


luni, 2 aprilie 2012

Refrene

Exista doua variante de plural pentru substantivul refren: refrene si refrenuri, ambele unanim acceptate. Refrenul este ceva repetitiv. Da farmec unei poezii, unui cantec, e o idee, o rupere din decor. Veverita din Ice Age, spunea o amica, e ca un refren. Se intampla ceva cu personajele, suntem in mijlocul actiunii, trebuie sa rupem monotonia si sa bagam veveroiul obsesiv compulsiv. N-ar avea farmec fara el povestea. De multe ori un asa zis refren scoate in evidenta o idee, o satirizeaza. Refrenul e ca o joaca.
Va mai amintiti ca atunci cand eram mici, multe din jocurile noastre aveau refrene?
Tara, tara, vrem ostasi!
Cine nu e gata il iau cu lopata...
Ai spart oalele si-ai mancat sarmalele!
Nu ma prinzi, nu ma prinzi, baba fara dinti!
Prostule, magarule, Ghita, bucatarule...
Prostii, prostii, catelusii nostrii!
La popa la poarta e o pisica moarta, cine o rade si-o vorbi, o mananca toata!
sau....intreaga poezioara-refren al unui joc: Ursul doarme si viseaza ca papucii lui danseaza, ce sa-i dam noi de mancare, lapte dulce sau cafea? Sa vedem pe cine-o vrea!
....si multe altele.
Toate acestea sunt refrene si expresii tipice unei generatii, asa numitei "generatii cu cheia la gat". Mai rar auzi expresiile astea astazi.

Ei bine, astazi prin cartier am zarit printre blocuri o gasculita de 3-4 copii de 8-10 ani. Se jucau. Nu stiu exact ce. Presupun ca "v-ati ascuns"-elea. De-odata il aud pe unul din prichindei strigand:
"IESI AFARA, JAVRA ORDINARA!"
Am ramas perplexa. Copiii fac ce vad. Copiii spun ce aud. Este foarte usor sa preia un "refren", nu il trec prea mult prin filtrul gandirii, il preiau chiar daca nu il inteleg. Interesant e cum refrenul protestelor s-a intiparit in mintile inocente ale copiilor si a devenit un refren de joaca. Ar fi pacat insa, ar fi chiar tragic, sa devina un refren-simbol al unei generatii, asa cum le aveam si noi pe ale noastre, inclusiv cantecelul cu "Ole, ole, ole..." din 1990...

Ce refrene mai sunt la ordinea zilei in limbajul nostru comun, in jocul copiilor, in joaca noastra?
...caci in jocurile celor ce ne conduc sunt mereu si mereu aceleasi refrene....

Un comentariu:

 1. Buna ziua,

  Ma iertati ca va deranjez .Vin cu rugamintea la d-voastra sa scrieti un articol pe blogul d-voastra si sa distribuiti mai departe pe facebook despre mama mea, Gabriela Tudorache care este foarte bolnava . Este diagnosticata cu meningiom , o tumoare cerebrala care i-a afectat vederea si trebuie sa se opereze cat mai repede la o clinica din Germania unde ni se cere 35 000 EUR plus cheltuieli de cazare si transport .

  Viata si vederea ei depind de aceasta operatie , iar mie si fratelui meu ne este foarte greu sa o vedem cum indura zilnic cumplitele dureri de cap si ametelile .Timpul nu ne permite sa asteptam si va rugam sa scrieti un articol despre cazul ei . Mai multe detali le gasiti pe http://gabrielatudorache.blogspot.com/. Sau ne puteti contacta la nr de tel. 0724342082. Va rugam , daca sunteti de acord sa ne lasati si un raspuns .
  Va multumesc din inima pentru sprijinul acordat.

  dumitru_gabriela31@yahoo.com

  RăspundețiȘtergere