Materialele care apar pe acest blog aparţin autorului şi nu se pot reproduce fără acordul acestuia. Toate textele expuse pe acest site sunt protejate, potrivit Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Proprietarul acestui blog îşi rezervă dreptul de a acţiona în instanţă orice abatere. Blogul funcţionează în condiţii normale cu Mozilla Firefox si Crome.


vineri, 8 iunie 2012

Alegeri locale Bucuresti 2012 si manipulare in masa

Sunt dezamagita de bucurestenii care au pus botul unor cuvinte mari prin care un bine intentionat candidat la primarie (nu contest asta) i-a sedus. E usor sa te indragostesti de un om sau de ideile lui atata timp cat el iti spune exact ceea ce vrei tu sa auzi, la partea de pus in practica insa, dandu-si cu stangul in dreptul (voi argumenta in randurile de mai jos de ce ideile dansului se bat cap in cap). Promite un Bucuresti frumos, linistit, verde, eco, in care sa ne plimbam cu bicicleta, sa nu mai fie trafic, sa protejam monumentele iar locuitorii lui sa zambeasca frumos ca in pliantele de ni le baga pe gat Martorii lui Iehova. Suna bine, as fi deplasata sa afirm: "Nu nenica, lasa-ma cu chestiile tale verzi, eu vreau betoane, gaze de esapament si poduri suspendate". E o idee inteleasa gresit de outsiderii care s-au lasat sedusi de aceste cuvinte frumoase si mari. Am stabilit ce vrem...insa e utopic sa iti imaginezi o dezvoltare urbana punand totul sub un clopot de sticla, doar protejand, conservand si traind "verde".

Spunem ca vrem transport usor, cu bicicleta si sa scapam de trafic dar in acelasi timp ne opunem vehement oricaror operatiuni de fluidizare a acestuia (ma refer aici cu precadere la mult blamatul PUZ al diametralei Buzesti-Berzei-Uranus) pentru ca ne lovim de isteria maselor de "salvatori ai Bucurestiului" care nu vor sa se darame frumusetile de cladiri monument de aici. Sunt perfect de acord cu protejarea identitatii unui oras si a patrimoniului, nu sunt o fanatica fara inima a turnurilor de sticla.
Unele din cladirile demolate (sau propuse pentru a fi rase de pe fata pamantului) erau doar conform actelor "monument" (pentru ca in urma perioadei ceausiste care ne-a traumatizat o intreaga mentalitate s-au inmultit cladirile monument, adica declarate astfel), altele intr-adevar erau superbe insa daca nu ar fi fost demolate ar fi cazut de la sine in cativa ani.
Nu ati vazut copaci crescuti in conditii de necrezut prin crapaturile balcoanelor, ziduri care stau sa se pravaleasca, tencuiala si stucatura care ameninta viata trecatorilor? Sa incercam sa privim si aspectele sociale: v-ati uitat cine locuia in multe din acele case si in ce conditii? Zona tindea sa se transforme incet-incet intr-un mare ghetou si ar fi fost pacat.
Imi pare rau si mie de cladirile cu istorie care stau sa cada, imi pare rau ca se degradeaza pe zi ce trece si nimeni nu intervine (din cauza problemelor de regim juridic, din cauza lipsei fondurilor si, mai ales din cauza indiferentei autoritatilor)...insa mare parte din ele au ajuns la o stare de degradare in care reabilitarea lor ar fi o manevra destul de costisitoare. Si ce am rezolva? Le-am proteja, am fi fericiti cu ele dar tot la fel de putin verzi si sufocati de trafic.
Ce urmareste de fapt proiectul diametralei? (in afara de a crea panica si a traumatiza localnicii expropriati). El are ca scop final tocmai fluidizarea traficului de pe Bd. Magheru si Calea Victoriei (nu v-ati plictisit sa stati zilnic blocati in trafic, mergand bara la bara?), ba chiar, tin sa subliniez, ca in urma acestei operatiuni urbanistice, se doreste revenirea la vechiul caracter de pe Calea Victoriei- caracter de promenada. Incet, incet, vom reusi sa ne plimbam linistiti, "la bulivar`" fara sa ne streseze traficul infernal, masinile de fite turate la maxim la plecarea de la stop si gazele de esapament.
 Intr-un cuvant- ceea ce domnul Nicusor Dan numeste intr-un fel sau altul "verde" sau "eco"! Nu zic ca nu are idei frumoase...insa se bat cap in cap. Nu poti obtine ceea ce promiti fara compromisuri. Ceea ce visam noi e una, realitatea insa este mult mai dura.
 Machiavelli spunea ca scopul scuza mijloacele. Nu se poate face urbanism fara compromisuri! Intotdeauna in viata cand facem un compromis suntem pusi in situatia de a masura posibilitatile din toate partile, de a gandi strategic, chiar si cu un oarece gust amar: "ce am de pierdut" versus "ce am de castigat" si, mai ales "care este valoarea reala a ceea ce pierd?". Tragem linie si mergem mai departe.
Si totusi...este usor sa promiti si sa spui vorbe mari. Oare chiar atat le pasa edililor wannabe de monumentele noastre? Ieri a ars cateva ore bune moara lui Assan (acoperisul acesteia) in conditiile in care lemnul era destul de ud dupa ploi. Nu acuz pe nimeni insa mie imi miroase clar a mana rau intentionata si, de ce nu, a manevra electorala. Nu ca spun dar zic si eu :). Cazul morii lui Assan nu este unicat. Iata aici blogul unui amic in care veti descoperi comori ascunse ale orasului lasate "sa moara" pe zi ce trece: http://exploratorurban.wordpress.com/ .
Daca sustineti protejarea monumentelor, sustineti-o cum trebuie si cand trebuie, nu doar ca sa va puneti de-a curmezisul...or, daca nu se actioneaza mai repede, tare mi-e ca va veni un cutremur mare (mult asteptat) si arhitectii si urbanistii vor castiga multe locuri de munca de pe urma acestei ignorante.
Trebuie sa deschidem ochii si sa incepem sa gandim sistemic si strategic. Trebuie sa aruncam o privire in viitor si sa incercam sa vedem lucrurile la scara mare. Dezvoltarea orasului inseamna mai mult decat afaceri cu borduri, parculete pentru copii, inchirieri biciclete, taiat outzele cateilor si termoizolat blocuri.  Nu va lasati prea incantati de detalii pentru ca nu tot ce straluceste este aur.
Pana acum din toti primarii Bucurestiului unul singur a inteles cu ce se mananca (afirmatie facuta chiar de un urbanist de seama). Ar fi inca multe de spus...dar cred ca pentru moment ma voi opri aici.

P.S: Haters gonna hate, stiu din start ca o sa am multe comentarii contradictorii. Cainii latra, caravana trece...E blogul meu, imi scriu parerile, cat timp nu atac pe nimeni personal, e dreptul meu democratic:) Va pup si votati cu cine considerati ca merita (gandind cat de poate de in perspectiva).

2 comentarii:

  1. "Au pus botul" parca nu rimeaza cu "va pup si votati cu cine considerati" de la final. Sau poate rimeaza, dar doar pentru ca e intr-un registru oral. Cei care "au pus botul" sunt, (dintre cei pe care ii cunosc personal), arhitecti si urbanisti cu minim 10 ani de experienta, profesori din facultatea ta, care il sustin pe Nicusor Dan in demersurile lui de ani de zile, nu de ieri. Din "masele isterice de salatori ai Bucurestiului", cum atat de acid iti permiti sa-i denumesti, cunosc personal cativa arhitecti, membrii importanti ai Ordinului Arhitectilor din Romania cu experienta in arhitectura si urbanism de 15-40 ani. Este ok sa iti afirmi parerile pe blogul personal, dar nu ma agresa instiintandu-ma ca ai postat asa ceva. Si un pic de atentie la exprimare. Daca doresti sa postezi un post pe subiecte de urbanism, fa-o elegant. Altfel, discutiile in registrul propus de tine sunt foarte usorare: sterge casuletul de la botuc si vorbim peste vrea 10 ani, cand vei acumula ceva experienta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Oprescu cred ca este aproape singurul dintre candidatii la primaria capitalei care are proiecte ce privesc infrastructura rutiera a capitalei. Din tot ce am citit am observat ca ceilalti candidati militeaza pentru un oras dedicat pietonilor :) Nicuşor Daniel Dan: vrea scumpirea parcarilor in centru, Prigoana la fel. ( biserici cat mai multe, este un lucru bun insa o biserica nu costa asa de mult cat o infrastructura si anual daca s-ar contrui cate 1-2 nu cred ca ar fi niste costuri enorme ) Prigoana parca era ateu iar acum vrea sa construiasca biserici dar in fine.... poate gresesc eu
    Oameni buni in Barcelona autostrada trece prin oras cu iesiri prin fiecare cartier. La suprafata nu este asa de aglomerat. O alta varianta ar fi ca in Paris, metrou cu statii dese cum avem la noi tramvaiul. Solutii exista, insa din cate am observat majoitatea candidatilor nu vor decat scumpiri ale parcarilor, organizarea eficienta a transportului in comun ( mai bine ar scoate tramvaiele si ar face magistrale de metrou )
    Poate ca in viitor o sa avem si noi turisti, daca nu avem metrou ca in paris sau infrastructura rutiera ca in barcelona. as intreba pe domnii candidati cu ce am plimba turistii? cu bicicleta? ca doar vrem un Bucuresti ECO nu?
    Nicuşor Daniel Dan: incurajerea deplasarii cu mijloace alternative (de exemplu, bicicleta). mai mare rasu . Eu as opta mai bine sa mergem calare ca acum sute de ani ...
    Ca traim in Romania si la noi costa triplu o autostrada asta e de jale intradevar...
    Prigoana vrea transportul in comun gratuit . Ar fi o minune dar peste cativa ani cu ce bani s-ar cumpara autobuze noi? sau cu ce intretii parcul auto ? in fine...
    Zone de joaca pentru copii parcuri, cat mai multe spatii verzi asta o au in vedere majoritatea candidatilor si este un lucru bun. Am observat o idee buna si la dl Nicuşor Daniel Dan : eliminarea parcangiilor neautorizati, eliminarea intermediarilor din piete, respectarea stricta a legii in constructii. am citit aici niste idei de ale lui si chiar mi se pare un om destept :
    http://www.evz.ro/detalii/stiri/nicusor-dan-100-de-minciuni-sau-promisiuni-neonorate-ale-lui-sorin-oprescu-974649.html insa ce ma face sa nu-l votez este ca vrea sa mergem pe biciclete in loc sa avem un oras modern. Daca eram in anul 1940 il votam sigur.
    Si pe Becali l-as vota insa in afara de biserici nu prea am observat ce alte lucruri ar mai putea face si nu m-a convins ca ar face din Bucuresti un oras modern. Becali este un om bun la suflet si poate ca am avea nevoie de multi altii sa fie ca el iar pe langa asta este un bun om de afaceri.
    Despre primarii de sector... ce sa mai comentez.. in Pantelimon iti rupi masina in doua ( sau rupi roata la bicicleta ) In sectorul 3 s-au facut multe doar ca in unele locuri te cam zdruncina cand treci cu masina peste liniile de tramvai in interesctii. Sectorul 3 si 4 la capitolul strazi stau destul de bine iar parcurile chiar sunt amenajate , locuri de joaca pentru copii..etc chiar si sectorul 6 am vazut ca e din ce in ce mai frumos.

    Pentru mine candidatul ideal ar fi fost un fel de Oprescu-Becali-Nicuşor Daniel Dan .. un fel de 3 in 1.
    Despre ceilalti candidati nu comentez pentru ca nu mi s-au parut ca ar avea stofa de primar.

    RăspundețiȘtergere